Bez bakterii nie będzie dobrej kawy...

4 lutego 2019, 12:45

Przy obróbce kawy na mokro (ang. wet processing) ważną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Wbrew obiegowej opinii, dłuższy czas fermentacji może oznaczać lepszy smak.



Już 14 tys. lat temu ludzie opiekowali się chorym psem

9 lutego 2018, 13:51

Już 14 tysięcy lat temu ludzie byli emocjonalnie związani z udomowionymi psami i dbali o nie w chorobie. Luc Janssens, weterynarz i doktorant z Uniwersytetu w Lejdzie, twierdzi, że szczątki psa z paleolitu, które odkryto w 1914 r., wskazują, że mimo nosówki przeżył on 27-28 tygodni. Bez opieki nie przetrwałby zaś więcej niż 3 tyg.


Powierzchnia Zeta Puppis wywołuje wiry w wietrze gwiazdowym

26 października 2017, 10:15

Międzynarodowa grupa astronomów zauważyła na powierzchni nadolbrzyma Zeta Puppis plamy, które napędzają wielkie spiralne struktury w jej wietrze gwiazdowym. Zeta Puppis ma masę 60-krotnie większą od masy Słońca, a jej powierzchnia jest siedmiokrotnie cieplejsza


Melodia zwiększa gładkość czekolady

28 listopada 2016, 06:11

Słuchanie muzyki podczas jedzenia czekolady wpływa na nasze odczucia. Przeprowadzony w laboratorium eksperyment dowiódł, że mechanizmy percepcji mózgu są bardziej złożone niż sądzono.


Wiadomo, gdzie Cezar dokonał rzezi Germanów

17 grudnia 2015, 17:42

Holenderscy archeolodzy ustalili, gdzie w 55 r. p.n.e. odbyła się bitwa, w której Juliusz Cezar dokonał rzezi dwóch germańskich ludów: Tenkterów i Uzypetów. Cezar opisał ją w 4. księdze pamiętnika pt. "O wojnie galijskiej". To najwcześniejsza znana bitwa na ziemiach dzisiejszej Holandii.


W zdrowym ciele kreatywny duch

4 grudnia 2013, 11:34

Ludzie, którzy regularnie ćwiczą, bardziej kreatywnie myślą.


Rowerowy rekord prędkości

20 września 2013, 09:32

Holender Sebastiaan Bowier pobił rekord prędkości poruszania się na rowerze. W ramach World Human Powered Speed Challenge na zamkniętym odcinku drogi w Battle Mountain w Nevadzie rozpędził się do 133,78 km/h. Prędkości mierzono na odcinku 200 m.


Krytycy kulinarni skosztowali pierwszego burgera z mięsa z probówki

5 sierpnia 2013, 12:55

Dziś (5 sierpnia) na konferencji prasowej w Londynie przygotowano i skosztowano najdroższego hamburgera świata - przekąska powstała z mięsa z probówki.


Sąd zakazał publikacji pracy naukowej

29 lipca 2013, 12:43

Brytyjski High Court zakazał ekspertom publikacji pracy naukowej, w której miały znaleźć się szczegóły kodów zabezpieczających luksusowe limuzyny. Zakaz wydano na wniosek Volkswagen Group, właściciela takich marek jak Porsche, Lamborghini czy Bentley.


Poznanie kontroluje odruchy

24 czerwca 2013, 12:32

Postrzegany obraz i jego interpretacja wpływają na nasze odruchy. Marnix Naber, psycholog z Uniwersytetu w Lejdzie, wykazał np., że ludzie reagują zwężeniem źrenicy na zdjęcia słońca.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy